Fietsen Langs de Linge

Fietsen langs de Linge, bekend om zijn fruitteelt, met een paar plekjes zoals

Buren is een plaats in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen in de streek Neder-Betuwe
Een van zijn historische gebouwen is de Sint-Lambertuskerk.

1395: Buren verkreeg stadsrechten in van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem.
1435: Hertog Arnold van Egmont begon met het beleg van Buren, de stad werd ingenomen en heer Willem van Buren werd verdreven, dit omdat hij zich tot vijand van de hertog had uitgesproken in 1418.
1465: van Egmont werd door zijn eigen zoon gevangen zijn genomen en naar Buren zijn overgebracht waar hij 6 jaar in gevangenschap zou leven.
1572: Buren sloot zich aan bij de Unie van Dordrecht.
1575: Beleg van Buren door Gilles van Berlaymont.

De vestingwerken van Buren zijn nog grotendeels intact. Er zijn nog wallen, muren en één stadspoort; de Culemborgse- of Huizenpoort.
Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 in de Sint-Lambertuskerk met Anna van Buren.
Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren.
De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. Laatstelijk gebeurde dat bij de Elfstedentocht van 1986, waaraan Willem-Alexander meedeed onder de naam W.A. van Buren.

De Sint-Lambertuskerk is de protestantse kerk te Buren gelegen aan de Markt in het midden van het stadje.
De kerk werd in 1367 gesticht als een kapel en in 1395 als parochiekerk genoemd naar de heilige Lambertus. De Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim gaf in dat jaar toestemming aan de gelovigen te Buren een zelfstandige parochie te vormen in de Lambertuskerk.
In de 15de eeuw werd de kerk uitgebreid met zijbeuken en een nieuw hoofdkoor en kreeg hij zijn huidige gedaante. De kerk heeft een toren in met een bovenbouw in renaissancestijl, die werd gebouwd door Alessandro Pasqualini en Pieter Post.
De kerk is in de periode 1973 tot 1980 gerestaureerd. De kerktoren werd in 1990 gerestaureerd. Het Bätzorgel dateert uit 1852.
Sinds 2014 is de kerk eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken.
Willem van Oranje trouwde op 8 juli 1551 zijn eerste vrouw Anna van Buren in deze kerk.
Het derde kind van Willem van Oranje Maria van Buren is in 1616 begraven in de tombe onder het koor. Zij is de stichter van het weeshuis te Buren.


De molen De Vlinder staat aan de Appeldijk in Deil en is een in 1913 langs de Linge gebouwde windmolen op de plaats van de afgebrande wipkorenmolen.
De molen is een ronde bakstenen korenmolen van het type stellingmolen met 2 koppel maalstenen elk met een doorsnede van 140 cm. Het ene koppel bestaat uit zogenaamde blauwe stenen en het andere koppel uit kunststenen.
De in 1931 afgebrande molen is in datzelfde jaar hersteld en gerestaureerd in 1967, 1975 en 2001/2002. In 1931 is de huidige bovenas in de molen geplaatst. In 1975 zijn de wieken voorzien van nieuwe stalen roeden.
De molen wordt nog gebruikt voor het malen van graan.

Veel plezier
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer EU & VS

 

Reacties